Olen aina lukenut paljon ja kaikkea lähes laidasta laitaan. Silloinkin kun lapset olivat pieniä, yritin aina varata itselleni edes pienen hetken kirjan parissa. Ehkä niiltä ajoilta onkin jäänyt tapa lukea sängyssä ennen nukahtamista. Kuinka monta kertaa olenkaan herännyt kirja edelleen nenän edessä vain huomatakseni, että edes yhtä sivua en ole jaksanut lukea. Miehellä on sama tapa toisinaan; lukee silmät kiinni. Harvoin olen niin väsynyt, etten yhtään jaksa lukea.

Olen kaikkiruokainen kirjojen suhteen, mutta viime vuosien aikana olen jostain syystä lukenut paljon dekkareita. Niitäkin on niin paljon erilaisia ja eritasoisia.Aamerikkalaisista en juurikaan pidä, kirjat ovat useimmiten samaa tyyliä kuin televisiosarjatkin; koko ajan tapahtuu ja usein loppuratkaisu on ennalta arvattavissa. Englantilaiset dekkarit ovat tyyliltään paljon hienostuneempia ja rauhallisempia. Ja nyt en tarkoita Agatha Christietä, mieluummin luen vähän nuorempia dekkaristeja.

Suomalaisiakin dekkareita luen jonkin verran, mutta ehkä kaikkein mieluummin muita pohjoismaisia; ruotsalaisia, norjalaisia ja löytyypä ainakin yksi islantilainenkin dekkarikirjailija. Nyt kyllä en muista olenko tanskalaisia lukenut. Ehkä skandinaaveille tyyli on jollain tavalla sopiva.

En tässä ainakaan vielä ala luettelemaan sen enempää kirjailijoita kuin kirjojakaan, mutta ajattelin kerätä tänä vuonna lukemani kirjat yhdelle sivulle. Voisihan siihen liittää vielä pienen esittelykin, jos vaikka se innostaisi muitakin kirjaan tutustumaan.